By­vandringer

Dersom ikke annet er angitt er alle bilder våre egne. Tusen takk til generøse gjester som har gitt tillatelse til bruk av deres bilder

Briskebyen og Lallakroken

Bli bedre kjent med Briskeby, landsbyen som bevarte sin egenart selv etter at den ble innlemmet i byen i 1878. På runden går vi innom Langaardsløkken hvor den lokale kjeglebanen fra 1800 tallet ligger. (Ganske så inspirert av Fred Flintstone …) Dere får høre om det opprørske og «ville» Briskeby og kan spasere langs bygninger med arkitektur fra alle byens perioder.

Om ønskelig, besøker vi Villa Gro-Gro i Lallakroken som var det kjente kunstnerstedet der Lalla og Carsten Carlsen bodde. Her vanket kjente kunstnere og kulturpersonligheter som forfatteren Herman Wildenvey, Chat Noirs grunnlegger Bokken Lasson og Leif Juster.

Etter endt byvandring kan vi anbefale Kafé Krogh på Albin Upp Galleri for en matbit, Briskebys lokale pittoreske kafé. Her er sjel malt inn i veggene.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer. Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- maks 15 personer. Omvisning i Villa Gro-Gro, Lallakroken, varighet 45 minutter, inngang ca kr 150,- per pers kommer i tillegg. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover.

Oppmøte: Welhaven-statuen på Riddervolds plass. Byvandrin

Bjørvika

Oslo ble grunnlagt rundt år 1000 innerst i Viken i bunnen av den lange Oslofjorden. Byen utviklet seg til en viktig bispeby med kirker, klostre, bispegård, bygårder og gatenett.

Oslo ble fylt med livlig handel, håndverkere og pilegrimer og det var god kontakt med Europa.

Linda og Margrete ønsker å vise dere rundt i Bjørvika som har vært byens største byggeplass i lang tid. Nå er den nye bydelen blitt et knutepunkt for kunst, kultur og uteliv og arbeidsplasser med nye spennende nabolag.

Det startet med ideen om Fjordbyen og derfra har vi fått Havnepromenaden og badeplasser i sentrum av byen. På denne turen vil vi vise dere endringene fra trafikkmaskinen på 60-tallet til moderne norsk bykultur. Kunstens plass i Bjørvika kommer vi også til å snakke om. Kanskje den dukker opp på noen uventede steder? På vei over til Sørenga stopper vi ved Losæter, en grønn oase med egen bybonde.

Stikkord for vandringen: Dronning Eufemia, Barcode, «Stuttjukken», Deichman, Operaen, Munchmuseet, – bybonden på Losæter, Sørenga og mye mer.

Gruppepris: 2 timers guiding kr. 3150,- inntil 10 personer. Tillegg per person utover 10 personer er kr 250,- 

Velkommen!

Hilsen Linda & Margrete

Tøyen og Grønland

Byvandring på Tøyen og Grønland med besøk i arbeiderboligen fra 1886

Da kong Karl Johan kom ridende inn i Christiania i 1822 vurderte han bl. a Tøyen-bakken som en verdig slottstomt med nobel utsikt. Tenk dere Slottet på Tøyen? Det fineste av det fine. Kanskje Munch-Museet hadde fått lov til å bli værende da? I stedet ble Tøyen et av arbeiderstrøkene i Christiania. Det tidligere arbeiderstrøket er fortsatt synlig i dagens arkitektur og Gråbeingårdene står som monumenter over østkantens sosial – og bolighistorie. Har du lest «Ulvehiet» av Oscar Braaten vil du kanskje kjenne igjen skildringene hans herfra? I dag er området multikulturelt og mye spennende skjer –

Vi møtes på torget på Tøyen og rusler ned til Tøyengata hvor vi besøker den gamle leiligheten som familien Bjørklund på 7 bodde på 1 rom og kjøkken i 1881. En enestående vandring i tiden tilbake til da byens innbyggere var fornøyd med lite. Å ha mer tilhørte drømmene.

Turen går via Enerhaugen og gatekunsten til Grønland og Vaterland. På Vaterland bodde de fattigste av de fattige. Vaterland var sentrum for bondehandelen.

Her var det flust med skjenkesteder og bondefangeri hvor «dronning» Abelone regjerte. Turen ender ved Asylet på Grønlandsleiret hvor det er mulig å ta en matbit. Og sikkert en liten skjenk i glasset.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- maks 15 personer.

Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- maks 15 personer.

Omvisning i leiligheten koster kr. 1500,-  i tillegg, inkl. lokal guide, 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Tøyen torg, Tøyensenteret. Byvandring

Kampen

På 1850-tallet var Kampen fattig, forlatt, uten politi og opplysning. Da Kampen ble innlemmet i Kristiania i 1878 ble det mer orden på ting. Politivakten, skolen og kirken kom snart på plass. 

Her i Thorbjørn Egners rike vokste kjendiser som Kupper’n, Einar Rose, Kjell Bekkelund og Henrik Langeland opp. I dag er Kampen er en av de viktigste og best bevarte forstedene til gamle Kristiania og har høy kulturhistorisk og arkitektonisk verdi. Turen går gjennom deler av den idylliske trehusbebyggelsen, via Kampen park og ender ved kampen Bistro som er et hyggelig sted for en matbit! Ja da – også et glass med iskaldt innhold.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

Oppmøte: Torbjørn Egners plass, Kampen Kirke. Vandringen ender opp ved Kampen Bistro. Byvandring

Rodeløkkas gamle trehusbebyggelse

Rodeløkka, den litt uryddige, opprørske fetter’n til Kampen fikk navnet etter stiftsprosten Frederik Rode. I 1854 tok han huset med seg på flyttelasset fra Gjerpen ved Skien og slo seg ned på Rodeløkka. 

Rodeløkka ble et typisk arbeiderstrøk hvor folk fra Østlandet slo seg ned. Mange kom også langveis fra for å søke lykken som arbeidssøkere i den voksende industrialiseringen på 1850-tallet. Tidlig på 1900-tallet hadde Rodeløkka tiltrukket seg de mest luktsterke virksomhetene i byen fra Freia og Bergene til kaffebrennerier, lompebakeri til koking av dyrekadavre som ble til hobbylim. Etter hvert ble området forslummet og truet av sanering. Heldigvis overlevde mange av de små trehusene byfornyelsen takket være yngre mennesker som stod på barrikadene for å redde trehusbebyggelsen 60- og -70 tallet.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,-  inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: v/Coop Prix, Gamle Ringen kino, Carl Berners plass. Byvandring

Kunst i Kvadraturen

På denne byvandringen vil vi ta dere med på en oppdagelsestur i Kvadraturen. Mellom gamle bygninger ligger det kunstskatter som venter på å bli oppdaget, et utall gallerier og flere interessante museer. 

I 1624 var det en forferdelig bybrann og danskekongen Christian IV bestemte seg for å bygge en helt ny by ved Akershus Festning. Det ble forbudt å bygge i tømmer, kun i mur og bindingsverk «på dansk manér». Christian IV var opptatt av byplanlegging og arkitekturens prinsipper fra renessansen med snorrette og brede gater. Og den nye byen fikk navnet Christiania etter kongen selv. Han syntes nok han fortjente det.

På Kristiania Torg tar vi en tur innom Oslo kunstforening (OK) fra 1836 som holder til i Rådmannsgården fra 1626. I nabobygningen ligger Anatomigården fra 1640 hvor Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA) holder til. Bygningene er fredet og inneholder flere snille og enda flere ikke så snille historier om personer som bodde her opp gjennom årene. Etter besøket på Kristiania Torg går turen innom galleriene Tegneforbundet, Norske Grafikere og ender opp i Galleri Kunstverket.

Gruppetur: pris to timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer. Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,-

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Kristiania Torg. Bvandring

Bli kjent med Kvadraturen

På denne byvandringen vil vi ta dere med på en oppdagelsestur i det historiske Kvadraturen. I 1624 var det en forferdelig bybrann og danskekongen Christian IV var raskt på plass og bygde en helt ny by inntil Akershus Festning. Det ble forbudt å bygge i tømmer, kun i mur og bindingsverk «på dansk manér».

Christian IV var opptatt av byplanlegging og arkitekturens prinsipper fra renessansen med snorrette og brede gater. Og den nye byen fikk navnet Christiania etter kongen selv.

I Kvadraturen finner vi bl. a Gamle Logen, Grev Wedels plass og Bankplassen. Her skulle sentrum i byen egentlig ligge hvis det ikke hadde vært for en fransk/svensk kronprins som bestemte at Slottet skulle bygges på Bellevuehøyden. Noe som bidro til at sentrum flyttet seg mot vest. Her stod det flere «slag» som involverte både Bjørnstjerne Bjørnson, Ibsen og Wergeland. Kom og bli kjent med historien bak denne viktige tiden i byens utvikling.

Vi kommer også til å gå igjennom Akershus festning, fra ca år 1300. Christian IV forandret bygningen fra et forsvarsverk til et renessanseslott.  Lys og luft skulle inn og ikke minst datidens  komfort. Alle stadiene i slottets historie er synlige i dag og vi vil snakke om festningens betydning fra middelalderen, 2. verdenskrig og til i dag.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer. Vi tar forbehold om prisjusteringer. 

Oppmøte: Sjøsiden v/Havnelageret. Byvandring

Fra Gamle Aker kirke til Ny York

I dette sjarmerende strøket tar vi dere med en vandring fra Middelalderen til 1860-årenes Ny York. Vi rusler gjennom Damstredet og Telthusbakken med den lave trehusbebyggelsen fra 1800-tallet. I ett av husene bodde Henrik Wergeland som nygift. 

I middelalderkirken Gamle Aker blir det omvisning før vi vandrer ned til Akerselva og besøker området rundt Ny York. Vi tar en stopp eller to underveis før vi ender opp på Vulkan og Mathallen hvor det er mulighet for en matbit.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

Tillegg: omvisning Aker Kirke ca kr. 150,- pr pers.

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Damstredet 1. Byvandring

Landsbyen bak slottet

Nå går turen til området «Bak Slottet» og til brødrene Homan sitt rike. Vi tar en sveip innom Slottsparken før vi trekker over mot Løkkene. Parken inneholder 7 statuer hvorav 4 er kvinner på sokkel. En egen del av parken er Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark.

Bellevuehøyden som Karl Johan falt pladask for og som ble valget for beliggenheten av Slottet, lagde oppstandelse blant de kondisjonerte. Hva i all verden skulle man med en kongebolig så langt utenfor byen? Kom og hør historien om hvor Slottet egentlig skulle ligge og hvordan byen fra den gang fullstendig skiftet karakter.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Ved Karl Johan-statuen på Slottsplassen. Byvandring

Vigelandsparken med besøk i leiligheten

Vigelandsparken er stedet mange tror de kjenner, men som de fleste oppdager på nytt på vandring med guide.

Parken er enestående i verdensmålestokk – ingen annen skulpturpark i denne størrelse er bygd opp av en enkelt kunstner. Gustav Vigeland fikk en avtale med Oslo Kommune i 1924; mot å gi all sin kunst, modeller, tegninger og skisser til kommunen fikk han atelier, materialer og arbeidskraft dekket og et område i Frognerparken for oppføring av sine skulpturer. Fra da begynte parken å ta form, Vigelandsparken er 850 m lang, barokk stil. Den inneholder over 200 skulpturer i granitt, bronse og smijern. Alt utført av Vigeland. Bortsett fra porten er det menneskeskulpturer som dominerer i parken. Vigeland var et søkende menneske og forsket hele livet med kunstuttrykk. Han forsøkte å nærme seg det nonfigurative, men skal ha sagt at han måtte tilbake til menneskene sine.

Gjennomgangstema i parken er livets syklus, mennesket fra vugge til grav. Parken er hovedsakelig gjennomført i årene 1940-49, men med arbeider fra en periode på over 40 år. I forbindelse med atelieret fikk også Vigeland leilighet på toppen av bygningen. Der bodde han med sin Ingerid og levde ganske isolert, selvvalgt riktignok. Avtalen med kommunen var at atelieret skulle omgjøres til museum etter hans død. Det er i dag av mange ansett som Norges vakreste museum. Der finner man hans tidlige verk som ung mann, marmorskulpturer og selvfølgelig gipsmodellen til monolitten. Vår vandring vil inneholde parken, museet og leiligheten.

Vi tar dere med opp i Gustav og Ingerid sitt hjem. Der kan vi se han som en hjemmets mann – opptatt av design og interiør – alt av tekstiler og de fleste av møblene er designet av kunstneren selv og flere av tekstilgjenstandene er utført av hans kone.

Vi forteller historien før parken og hvordan det hele kom i gang…..

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

Tillegg: inngang kr 100,- pr pers (evt gruppepris) + inngang leilighet ca kr 2000,- for gruppen.

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: ved Hovedporten i Frognerveien. Byvandri

Ekebergparken

Ekebergparken har blitt en favoritt hos mange og det regnet vi ikke med rundt år 2000. Masse avisskriverier og høylydt diskusjon fulgte starten av byggeperioden til denne perlen av en skulpturpark som den har blitt. Parken forener natur, historie og kunst på unike måter og vi vil vise dere en rekke av historiens og samtidens fremste norske og internasjonale skulpturer.  Hvert år kommer det minst en ny skulptur og vi vil vise dere ca 25 av de 42 skulpturene som finnes idag. 

På vandringen i parken kommer dere til å bli kjent med både historiske Ekeberg og dagens Ekeberg. Det er her man finner de eldste funnene på bosettinger i Osloområdet. 

Godt skotøy anbefales da vi også kommer til å bevege oss på stiene utenfor turveiene.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Utsiktsplassen øverst ved Ekeberg Restauranten.

Vikingskipshuset stengt, gjenåpner 2027

På Bygdøy finner vi verdens best bevarte vikingskip: Oseberg, Gokstad og Tune. Før de ble dratt på land og brukt i begravelsesritualer hadde de sannsynligvis alle vært sjøgående. Skipene ble bygd på 800-tallet da vikingtida var i full gang og har krysset elver og hav. I vikingskipshuset er skipene og gravfunnene utstilt sammen med vakre treskjæringer og gjenstander som kaster lys over vikingenes fascinerende verden.

Pris kr. 1400,- ca 1 time guiding eks. inngang maks 15 personer, 1 guide. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Vikingeskipshuset Bygdøy

Vikinghjelm
Foto; Universitetet i Oslo (UiO)

Akerselva fra Nydalen

Velkommen til en spennende maratondag langs Akerselva, men ikke bli skremt… vi kommer til å ta et lengere stopp for forfriskninger.

Dagen vil vi bruke på noe av det glemte Oslo og historier vi ikke hører om i det daglige.

Vi møtes ved toppen av Skibakken, et stopp på busslinje 54 fra Jernbanetorget. Vi får da med oss Norges best bevarte industribygningsmasse som er Nydalens Compagnie, en gang landets største arbeidsplass.

Elvens vitale mål er 53 broer, 9,8 km lang, 149 høydemeter opp til Oset/Frysja og 20 fossefall. Vi forteller om O-gårdene og beveger oss gjennom nytt og gammelt. Kvinnehistorier godt blandet med elvens industrihistorie hører med til våre favoritter.

Vi kommer til å bevege oss langs industrialiseringens vugge ikke bare for Oslo/Kristiania, men for Norge. Elven har vært livskraften i byen til alle tider og kanskje aldri vært så ren som i dag! Turen ender ved Vulkan hvor det er muligheter for en matbit.

Gruppetur: 4 timers guiding kr 4200,- inntil 10 personer. Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: v/ busstoppet Skibakken linje 54.

Akerselven fra Operaen til Vulkan

Bli med oss på en historisk vandring langs Akerselva. 
 
Denne gangen starter vi nederst i Bjørvika med det nye og ender opp på Vulkan med noe av det eldste.
 
Denne historiske og sagnomsuste elva som bukter seg 9,8 km under 53 bruer og ned gjennom 20 fossefall, forandret lille Kristiania til en hovedstad. Langs elva har det vært mølledrift og sagbruk i flere hundre år og tekstilindustrien,- den varte i nesten 100 år, fra 1850 til ca. 1960.
 
Det er mange historier å fortelle, og vi vil fortelle noen; om sterke flotte kvinner som arbeidet og bodde langs Akerselva og om enkelte «rivjern» som det også fantes noen av.
 

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer.  Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- 

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: på Bispekaia rett ved Operaen

Fram og Gjøa

La oss ta dere med på en spennende tur til Arktis og Antarkis på Frammuseet.

Vi går om bord på polarskipet Fram, den sterkeste skuta bygget av tre. Gjennom interaktive kart, lyseffekter og fotoutstillinger vil dere få en ørliten følelse av hvordan det var å være ombord. Fram som har vært lengst nord og lengst syd og besøkt verdens farligste og kaldeste steder. Hit tok Amundsen og Nansen  mannskapet og hundene sine.

På vei over til Gjøa i sidebygget går vi gjennom Nordvestpassasjen som forteller oss historier fra de første som prøvde å finne en nordlig rute til Østen, til Roald Amundsen sin endelige gjennomseiling i 1903-1906 med Gjøa. Her er det også utstillinger om Arktis og nordområdene.

Pris 2 timers guiding kr 2150,– eks inngang, inntil 10 personer. Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- . Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: Frammuseet, Bygdøynes

Tjuvholmen og Aker Brygge

Tjuvholmen har en historie tilbake til 1600-tallet bl. a som rettersted, landsted for kyr, pottemakeri og offentlige bad for kvinner og menn. I dag er Tjuvholmen et konglomerat av arkitektur, kunst og kultur og et attraktivt bo-område. Vi tar dere med på en spennende tidsreise på denne vandringer.

Vi møtes ved inngangen til Aker Brygge med historien til Pipervika og det gryende behovet for en profesjonell havn. Havnen og skipsverft dominerte lenge denne utskjelte delen av fjorden. Hvorfor tok det så lang tid for befolkningen å få tilgang til fjorden? Og når startet egentlig idéen om Fjordbyen?

Vi avslutter med øyhopping på Tjuvholmen, vår nye bydel for spennende gallerier og ikke minst Astrup Fearnley som rosinen i pølsa.

Gruppetur: 2 timers guiding kr 3150,- inntil 10 personer. Tillegg per person utover 10 personer er kr. 250,- maks 15 personer.

For individuelle turer følg oss på FaceBook – der annonserer vi «pop-up» turer fremover. Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Vi tar forbehold om prisjusteringer.

Oppmøte: ved Nesoddbåtene.

Spørsmål og svar

Finner du ikke svar her, send oss en epost.

Linda og Margrete stiller uansett. Det finnes ikke dårlig vær… 🙂

 

Vi avtaler hvordan oppgjøret skal foregå i hvert enkelt tilfelle. Vi har Vipps.

Vi skreddersyr turene slik at de passer deres gruppe.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Skroll til toppen